Demokratisk fråga, då som nu!

I fredags lyssnade jag på LäsAmbassadören Johan Unenge. Han presenterade några ganska nedslående siffror om läsning: ”Var femte kille går ur skolan utan att kunna förstå en enklare text i en dagstidning. En oerhört viktig demokratisk fråga.” som Anna Kaya twittrade ut, under hans föreläsning.

20130519-220949.jpg

I söndags fick jag en bokskatt med mig hem till eleverna, av min vän och tillika serieförfattare Magnus Knutsson. En av böckerna handlade om arbetarrörelsens historia och jag började läsa den på tåget hem. Där hittade jag dess ord:

”…Frihet utan jämlikhet är meningslös. Vad är det för mening med yttrandefrihet om man inte har en ordentlig utbildning så man kan förstå det man läser i böcker och tidningar”

20130519-211045.jpg

Anna Kaya konstaterade exakt samma sak på twitter, att kunna läsa och förstå en text i en tidning eller i en bok är en viktig demokratisk fråga. Det var viktigt då och det är viktigt nu. Det kanske rent av är skolans allra viktigaste fråga just nu!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *