Textrörlighet – två böcker som talar till varandra och en tredje som förklarar vad som hände…

Jag läser två böcker parallellt och då händer det här:

I boken ”Vygotskij i praktiken” skriver Strandberg om människan som en verktygs- och teckenanvändande varelse.

”När vi accepterar att tänkande inte är en isolerad mental företeelse utan aktiviteter integrerande i artefakter är det bara vår fantasi som sätter gränser för barnens lärandeaktiviteter. Barnen skall helhjärtat uppmuntras till verktygsanvändning. De må känna att det som de (ännu) inte har i huvudet kan de ha i hjälpmedlen. Och om de nu skulle vara så att de alltid kommer att behöva hjälp av yttre hjälpmedel så är det också helt okej.” (s 84)

Boken ”Allt gott på jorden och i solen” av Georgia Heard handlar om diktskrivning för stora som små. Heard förmedlar i sin bok att poesi handlar om att skriva om det som finns inom oss, det som är viktigt och angeläget. Men trots att hon poängterar flera gånger i boken att man måste skriva om det som är personligt, kan man ändå ta till verktyg, hjälpmedel som stimulerar och stöttar dig i ditt skrivande. Till exempel kan papperet ha betydelse:

”Jag föreslår deras lärare att tillhandahålla alla slags papper till form och storlek: långa, smala papper utan rader, breda berättelsebokspapper, små, torra papper, stora kartotekskort, små böcker av alla de slag.” (s 137)

Och då tänker jag att det är ju precis det som Strandberg skriver om, det man ännu inte har inom sig kan man hitta genom verktygen, i Heards fall i de olika pappren och på ett annat ställe i boken skriver hon om att ge eleverna olika sorters pennor att inspireras av…

…och så plötsligt minns jag en penna som min farfar hade, den satt i ett äpple och hade som en fjäder upptill…den ville jag alltid prova att skriva med…

… då tar jag fram en tredje bok, ”Att undervisa i läsförståelse” av Barbro Westlund, som beskriver det jag gjorde med Strandbergs och Heards böcker som en Text-till-textkoppling och när jag sedan tänkte på farfars penna gjorde jag en Text-till-självkoppling.

20130806-072343.jpg

 

Jag fick en personlig upplevelse av vad textrörlighet innebär, och kanske var det först då, som jag förstod begreppet fullt ut!

 

20130806-072425.jpg

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *