Har jag förmågan?

Jag har lyssnat på Göran Svanelid. Jo, han har faktiskt varit ända till Storuman och jag nästlade mig in på hans föreläsning. Det var i juni 2012 och jag var föräldraledig med mitt andra barn. Less på att gå hemma, såg jag min chans att komma ut bland vuxna människor.

Och jag lyssnade och jag inspirerades och jag gick med i facebookgruppen och jag tänkte och tänkte och tänkte och sedan hände liksom inget mer. Så som det allt för ofta är när man får gå på en föreläsning, den är inspirerande, men det leder inte till förändring. Dessutom kom ett sommarlov emellan och när höstterminen startade upp 2012 och kommunens lärare skulle följa upp Görans idéer hade mycket av entusiasmen och inspirationen lagt sig och börjat vissna bort tillsammans med höstens första löv. Så var det i alla fall för mig.

Efter höstlovet bytte jag arbete och blev klasslärare i en 1-2:a för allra första gången. I samma veva upptäckte jag Anne-Marie Körling, twitter och det utvidgade kollegiet och de hjälpte mig att återuppväcka den lärare jag en gång drömde om att bli.

På twitter fanns det många lärare som arbetade med TheBig5 och jag sneglade på deras arbeten, läste deras bloggar och började återigen tänka kring förmågorna och hur jag skulle kunna lyfta dem i undervisningen. Men trots alla goda exempel från andra lärare visste jag inte riktigt hur jag skulle börja och jag lät det bero…

…tills jag lyssnade på #TÄNKTANKEN. För er som är det minsta intresserade av skola och skolutveckling och inte har upptäckt dem än, har ni några härliga timmar framför er, med intressanta, tänkvärda och inspirerande poddar att lyssna på!

Mina favoritavsnitt är dem om förmågorna. Där berättar Lotta Bohlin och Martin Fernström om hur de har arbetat med förmågorna. Det finns även en blogg, TheBig6 där man kan följa deras arbete med förmågorna och där det numera även finns utlagt kopieringsunderlag på deras material som de använder.

Jag lyssnade tre gånger i somras och sedan bestämde jag mig. På måndag bär jag min första förmåga. Jag ska börja med förmågan ”att kunna samarbeta”. Den passar så bra ihop med mitt nya, ännu oprövade ”tänk” i klassrummet, ett tänk jag har fått hjälp med och mod av Anne-Marie att nu pröva inför den här terminen.

Min största rädsla med det här, är faktiskt min egen oförmåga att hålla fast och genomföra saker fullt ut. Jag brukar dra igång saker, men sedan händer det allt för ofta att det rinner ut i sanden, blir liggande halvfärdigt eller bara glöms bort. Därför ska jag börja lugnt. En förmåga i taget och utöka det sakta. Bära en ny förmåga varje eller varannan vecka och arbeta utifrån Lotta Bohlins ledord synligöra, förstå och utveckla. Vi har en spännande höst framför oss!

20130818-003609.jpg

2 svar på ”Har jag förmågan?”

 1. Åh, jag har samma oförmåga! Men den blir mindre och mindre 🙂 Bara att veta om den förminskar den.

  Vårt skolområde lyssnade på Göran i torsdags, veckan innan skolstart. Det väckte massor med idéer hos oss i kollegiet och det känns jättekul 😀 Kommer att bli en spännande höst.

  Kul att följa dina tankar.

  Kram
  /Kristina

  1. Det ska bli roligt att följa er utveckling! Härligt att få börja terminen med en sådan uppstart, för oss hann den största entusiasmen lägga sig i och med att sommarlovet kom emellan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *