”Vi kan ju ha den som läsläxa!”

Varje dag läser jag en dikt och varje fredag röstar vi fram veckans favorit. Förra veckan vann Sonja Åkesons dikt ”Sommarräkning” och vi gillade den så mycket att vi skrev en gemensam dikt som vi kallade ”2-3:ans sommarräkning”. Vi läste vår dikt högt gemensamt flera gånger och sedan bad jag eleverna att ta hem den och läsa upp hemma eller låta en vuxen läsa upp den tillsammans med dem.

Den här veckan har jag läst dikter som handlar om skolan och dikten Om av Stig Lönn, vann överlägset veckans omröstning. Det tog inte lång stund så hade vi börjat skriva en dikt tillsammans som handlade om föräldrar i stället för elever. När vi hade skrivit klart sa en elev:

”Vi kan ju ha den som läsläxa! Skynda dig och skriv av den till datorn så vi hinner få med oss den hem i dag.”

Alla elever var med på det och jag hann skriva av den från tavlan och vi läste den högt tillsammans innan vi gick hem för dagen!

Om mamma kunde sluta tjata.

Om pappa kunde börja spela Minecraft.

Om mamma lät mig spela hela dagen.

Om farsan kunde köpa mer chips på helgerna.

Om pappa lät oss spela på surfplattan.

Om pappa kunde bygga ett rum åt mig.

Om mamma kunde sluta tjata.

Om pappa kunde bygga en trädkoja.

Om mamma kunde hoppa studsmatta.

Om pappa kunde börja spela VOLTZ.

Om mamma kunde köpa flera djur.

Om pappa kunde sluta vara uppe så länge om kvällarna.

Om mamma kunde sluta tjata.

Om pappa kunde sluta nypa oss i öronen.

Om mamma kunde skaffa en hund till.

Om alla föräldrar alltid gjorde

som barnen ville,

skulle livet vara ganska tråkigt.

 

4 svar på ””Vi kan ju ha den som läsläxa!””

  1. Vilken bra läsläxa! Jag är säker på att alla vill läsa den för sin mamma och/eller pappa. Motivation är så viktigt när man ska gå framåt i sin läsförmåga. Det är härligt när barnen själva hittar den!

    1. Det här läsåret kommer jag inte ha några traditionella läsläxor, kommer prova lite olika alternativ istället. Till exempel som den här. Nästa gång vi ska välja högläsningsbok, kommer jag skicka hem de två första kapitlen ur två böcker. Sedan ska de får välja vilken vi ska läsa högt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *