Jag fick ett efterlängtat mail från biblioteket…

Jag fick ett mail från vårt kommunbibliotek:

Nu har jag skickat två hemliga väskor med internposten. Den tredje väskan kommer något senare – några böcker har inte kommit från bokhandeln ännu. Böckerna är lånade till 31/5 men naturligtvis kan ni återlämna/byta väskor när ni vill.

Detta är vårt nya projekt ihop med kommunbiblioteket – de lånar ut tre bokväskor till klassen, som eleverna får ta hem. Idén fick jag av Linda Björkman Swanberg (Minervaskolan, Umeå) när jag var i Skellefteå på en temadag om läsförståelse. Hon berättade att deras fritids lånade ut bokväskor till hemmen och då tänkte jag att även vi skulle kunna låna ut bokväskor! Och för att skapa spänning och nyfikenhet, ska vi försöka hålla väskorna hemliga och man lånar hem en, utan att först titta vad som finns i. Men det kan nog bli svårt i långa loppet, att låta bli att berättar för varandra vilka böcker som finns i väskorna…

Eleverna har fått önska böcker, kryssat favoriter i boktidningar och gett förslag på olika genrer. Även jag har skrivit listor och vår fantastiska bibliotekarie Gun har gjort allt för att följa våra önskningar.

Detta projekt anser jag är ett enkelt, men effektivt sätt att arbeta med ett av skolans uppdrag.

Skolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnets fostran och utveckling. Arbetet måste därför ske i samarbete med hemmen. Skolan ska präglas av omsorg om individen, omtanke och generositet.

Jag tänker: Att erbjuda bokväskor till eleverna, som de får ta med sig hem , blir ett slags samarbete med hemmet i och med att skolan underlättar för de föräldrar som känner att de inte har tid eller ork att besöka kommunbiblioteket på egen hand. Genom att erbjuda denna möjlighet för familjerna visar skolan tillsammans med kommunbiblioteket, omtanke och generositet i språk, text och ord i dessa väskor.

 

  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *