En vän på däcket, en vätte på navet och en sill på pakethållaren

”I slutet av lektionen kommer ni att kunna namnen på Sveriges åtta största sjöar och kunna säga de i storleksordning!”.

Så inledde jag måndagens lektion i geografi. Under förra veckans geografilektion hade vi pratat om hur sjöar bildas, läst en skönlitterär text om sjöar, tittat på kartan var det finns sjöar i Sverige och var det inte finns sjöar. Så nu var det dags att lära oss lite namngeografi. I somras läste jag en bok av Mattias Ribbing, där han beskriver hur man kan lära sig att komma ihåg saker med hjälp av inre bilder som man skapar med hjälp av associationer. Jag blev väldigt fascinerad av hans bok och tänkte att jag skulle pröva det med mina elever.

Klicka på bilden, så kommer ni till kartan med alla Sveriges sjöar.

Sagt och gjort. Jag ritade en bild, med mina egna associationer (helst ska ju varje elev skapa sina egna inre bilder) av de åtta största sjöarna i Sverige. Jag använde mig av bilden av en cykel, eftersom Ribbing har den med i sin bok, som en bra övning att börja med (de flesta kan föreställa sig en cykel ganska lätt).

Ingen av eleverna trodde mig, men jag vidhöll att alla skulle kunna namnen när lektionen var slut. Jag tog fram min bild och vi gick igenom den och de kunde ganska fort förstå vad varje bild associerade till för sjö. De fick sitta en stund och titta på bilden, sedan fick de lägga den upp och ner och jag bad dem försöka se bilden framför sig, medan de fick förhöra varandra parvis.

Sedan fick de lägga bort bilden och vi arbetade med andra uppgifter i ca 40 minuter.

Så var det då dags. De fick titta på bilden en stund igen, lägga bort den och försöka säga sjöarna. Många ville prova att säga sjöarna direkt, utan att titta på bilden. De sa sjöarna till varandra, till mig och slutligen sa vi de högt tillsammans. Kunde alla? Ja, nästa i alla fall och alla var så stolta och glada att de kunde säga sjöarna efter bara en enda lektion.

Kan du se sjöarna på min cykel?

bild
Sveriges åtta största sjöar

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *