Skriv svaret innan du räknar ut svaret!

Sedan jag läste artikeln mallad matematik, har jag använt mig av den metoden när vi arbetar med textuppgifter i matematik. Jag undervisar i en 3-4:a och detta arbetssätt passar utmärkt för den åldern (och jag tror att man kan börja med ännu yngre elever).

Mina elever har blivit bättre på att formulera fullständiga svar, eftersom vi tränar på att använda ord från frågan, när vi skriver svaret. Och de har blivit bättre på att förstå VAD som efterfrågas i textuppgiften och på så sätt blivit bättre på att välja rätt räknesätt till uppgiften.

Ungefär så här ser vår mall ut:

  1. Läs uppgiften.

  2. Hitta frågan och stryk under den.

  3. Skriv ett svar ( tex. Cecilia får _______kr tillbaka. )

  4. Leta efter viktiga ord som hjälper dig att lösa uppgiften. Stryk under dem.

  5. Bestäm vilket räknesätt du ska använda och gör en uträkning. Rita gärna en bild om det behövs.

  6. Skriv in uträkningen i ditt svar.

  7. Kolla om svaret är rimligt.

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *