Boktips – Läsa och förstå

Jag har fått låna en fin liten bok av en kollega (tack Lena!). Den heter Läsa och förstå – Arbete med läsförståelse i tidig läs- och skrivinlärning och är skriven av Helena Eckeskog.

Den vänder sig främst till lärare i f-klass och grundskolans tidigare år, men jag tror även att lärare som undervisar i svenska som andra språk kan ha glädje och nytta av den.

image

Boken har en teoretisk del och en praktisk del, där man får många förslag på hur man kan arbeta med både skönlitteratur och faktatexter. Det finns även förslag på hur man kan arbeta med den tidiga skrivinlärningen.

Jag har än så länge bara skummat igenom boken, men jag fastnade direkt för ett citat (s 75-76), som handlar om lästrategier och hur viktigt det är att de inte får för stor fokus i undervisningen.

Texten ska stå i centrum och inte bli ett redskap för att lära sig strategierna. Strategierna ska eleverna lära sig för att få verktyg för att läsa olika typer av texter. Om symboler för olika lässtrategier används ska de inte vara centrala för arbetet och något som måste läras in.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *