Hur övar man att göra inferenser?

Idag provade jag att undervisa eleverna med hjälp av texter som jag hittade på Studentlitteraturs ”bokprovarvdelning”.

Texterna kommer ur boken Vad står det mellan raderna och är tänkta för årskurs 4 och 5. Men eftersom jag ska högläsa texterna för mina elever och vi har arbetat regelbundet med textsamtal hela året, tänkte jag att de kunde passa.

Jag började med att berätta vad inferenser är (vi har pratat om det tidigare under året, men det var ganska länge sedan) och att expertläsare gör det automatiskt när de läser. Jag berättade att man behöver använda all sin erfarenhet, kunskap och fantasi för att kunna göra inferenser.

CS5LBTtUEAAWP4y.jpg-large

Sedan läste jag första texten. Samtidigt fick de se texten på SmartBoarden. När jag hade läst klart fick de en inferensfråga på texten. Därefter fick alla tänka själva en stund, innan de vände sig till en kompis. När alla hade pratat en stund skickade jag runt en ”jättetankebubbla” med orden: Jag tror att… De som ville fick svara annars sa man bara pass och skickade vidare. När alla hade sagt vad de trodde, läste jag texten igen och stannade upp där det fanns ledtrådar.

Vi gjorde likadant med ytterligare en text innan lektionen tog slut. Jag tycker att det här materialet absolut passar för yngre elever än 10 och 11 åringar, men då ska man arbeta i helklass och läraren måste högläsa texterna.

Vi kommer att fortsätta med de resterande texterna som finns på ”bokprovarsidan” och då tänkte  jag pröva det som Monica Reichenberg skriver om i sin bok: Vägar till läsförståelse. I kapitlet ”Hur börjar jag träna inferenser?” skriver hon att man ska hjälpa eleverna att leta efter svaren i texten och sedan lära sig att inleda sina svar med ”Det står i texten att…” Man kan även uppmuntra eleverna att koppla svaret till sin egen erfarenhet genom att säga ”Jag vet att…

Jag går och ritar två nya tankebubblor nu.

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 21.05.42

Ps: Jag säger aldrig ”läsa mellan raderna”. För det står ju faktiskt ingenting där. Ds

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *