En läs-och-berätta-läxa

Mina elever har i veckan skrivit en beskrivande text om djur. Hur hela det upplägget gick till kan ni läsa mer om på Marika Nylund Eks fina blogg (hon är en av författarna till Livet i bokstavslandets lärarhandledning för årskurs 2, och det är i princip den lektionsplaneringen vi har följt).

Så idag fick eleverna med sig alla texter hem i ett häfte, som blev veckans läxa. En läs-och-berätta-läxa!

Att använda elevernas egna texter som läxa är ett bra sätt att låta föräldrarna ta del av vad vi gör och samtidigt utgå från en elevnära text när man ska träna läsning.

Kan man skicka hem samma läxa till alla? Ja det kan man, eftersom alla elever inte kommer att läsa läxan på samma sätt hemma. Några elever kommer att läsa allt själv för en vuxen, några kommer att läsa tre sidor för storasyster, en annan kommer att läsa texten tillsammans med mamma och en tredje kommer att få hela texten uppläst av pappa. Vi gör olika, eftersom vi är olika – inget konstigt alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *