Flytt och flykt

Vi jobbar just nu med kapitlet ”Flytt och flykt” i vår läsebok Livet i bokstavslandet. Det är en beskrivande text om varför människor flyttar eller varför människor behöver fly från sitt land. Detta arbetsområde finns med i SO:n, både i det centrala innehållet och kunskapskraven. Som lärare i både SO och svenska tycker jag detta är toppen!

Den som inte känner till detta läromedel, ska genast ta sig en titt in på Marika Nylund Eks hemsida. Hon är en av författarna till lärarhandledningarna. Läs- och skrivundervisning

Jag vill här tipsa om några skönlitterära böcker som passar att högläsa i samband med att man jobbar med detta område.

Den långa resan till Amerika av Joan Sandin handlar om en svensk familj på 1800-talet som ger sig av till Amerika eftersom det är enda utvägen till ett bättre liv.

Systern från havet av Ulf Stark och Stina Wirsén. Den handlar om flickan Sirkka från Finland som måste resa över havet och bo med okända människor eftersom det är krig i hennes land.

Den långa, långa resan av Ilon Wikland och Rose Lagercrantz. Den handlar om Ilon Wiklands egen resa från krigets Estland till fredens land – Sverige.

Allt blir säkert bra igen av Kristen Boie. Den handlar om syskonen Rahaf och Hassan som tvingas fly från Syrien till Tyskland. Boken är skriven både på svenska och arabiska, det som numera brukar kallas tvillingbok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *