Förbereda sig: läs, läs, läs

Jag träffar ibland på lärare och pedagoger som inte läser in sig på boken de tänker högläsa med eleverna. Det handlar ofta om tidsbrist, men ganska ofta handlar det även om okunskap om varför det är så viktigt att vara förberedd.

Men varför är det så viktigt att först ha läst boken? Agneta Edwards förklarar det med fem punkter.

Du slipper obehagliga motivöverraskningar, att plötsligt sitta där mitt i en historia du inte vill förmedla just då. Död och sorg vill man vara förberedd på, ha avsatt tid för att prata om boken.

Boken kan visas sig vara en konstig historia som du inte gillar, vilket omedelbart avspeglas i din läsning. Det du tycker om och förmedlar med entusiasm och inlevelse har mycket större chans att gå hem hos barnen. Alltför många böcker som inte fungerar och gör att bokstunden blir tråkig, eller till och med måste avbrytas, ger inga positiva boksignaler.

Språket kan visa sig svårt och otympligt att läsa bra för dig.

Språket kan vara på helt fel nivå för barnen.

Påläst har man större chans att läsa levande, använda minspel och röstläge, förbereda eventuella ordförklaringar och andra förståelsepuffar.

Ur boken: Bilderbokens mångfald och möjligheter

Jag har själv varit med om att välja en högläsningsbok som jag inte läste igenom i förväg. Boken var omtalad i en lärarhandledning och jag tänkte att den skulle passa oss, i och med det ämnesområde vi just då arbetade med på no:n.

Men ganska snabbt visade det sig att jag inte kunde högläsa den. Eller jag kunde, men det hackade. Eleverna gillade ändå boken, så jag hackade mig igenom kapitel efter kapitel. Jag var ärlig med eleverna och berättade att så här blir det när man inte har läst igenom innan och att böcker kan vara svåra att högläsa även för en vuxen. Vi fick många intressanta diskussioner om högläsningens konst och eleverna förstod att det inte räcker med att vara vuxen för att bli en bra högläsare.

Så ja – det blev bra undervisning ändå, men den boken kommer jag aldrig att läsa högt igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *