Språkutveckling pågår!

I det här inlägget tänker jag berätta hur en dag i f-klass kan se ut när vi fokuserar på språkutveckling. Här beskriver jag kort varje lektionspass. Vi har så klart rast och lunch och lite annat där emellan, som jag inte skriver om här.

Vi började dagen med att sjunga några olika sånger. När vi sjunger försöker jag medvetet artikulera extra noga, så att eleverna hör orden ordentligt i sångerna. 

En sång vi har sjungit mycket är ”Vanten” som är en dikt av Lena Sjöberg.

Därefter blev det stationer. Idag var det fyra stationer med tre elever i varje grupp. En station spelade ett alfabetsspel, där man skulle lyssna efter första bokstavsljudet. En station var att läsa böcker (jag väljer böcker som vi har jobbat med under andra lektioner). En station var iPad (alla hade varsin), där eleverna valde mellan olika appar, som alla tränar språkljuden på olika sätt. Och en station var vanligt memory. Eleverna var på varje station i ca 10 minuter, innan de bytte. Efteråt pratade vi om vilken station de gillade bäst/sämst och hur samarbetet fungerade.

En annan lektion vi hann med idag är det jag kallar ”Vilken ordning?”. Den här uppgiften går ut på att tillsammans i grupp lägga bilder (ur en bok) i rätt ordning. Här tränar eleverna på berättelsestruktur och att komma överens. Jag hade kopierat bilderna, sedan fick de tillsammans bestämma i vilken ordning bilderna ska vara. Efteråt högläste jag boken. Boken finns sedan i klassrummet att läsa eller att låna hem. Jag använder mig av böcker med tydliga bilder, tydlig röd tråd och där det finns en till två meningar till varje bild.

Sista lektionen för dagen var korsord med bilder. Eleverna arbetade enskilt men de fick gärna fråga/samarbeta med en kompis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *